fbpx

Besparen op je brandstof doe je zo!

Besparen op je brandstof doe je zo!

Ondanks wat dalende prijzen voor benzine is het tanken van je trouwe vierwieler nog steeds geen leuke bezigheid. Het tanken van jouw auto anno 2022 kost je ‘bijna’ letterlijk een rib uit je lijf. We vonden het dan ook hoog tijd worden voor een artikel om brandstof te besparen.

Tuurlijk snap jij ook wel als ervaren bestuurder dat je niet met piepende banden moet wegtrekken bij een stoplicht of het rode gebied op de toerenteller moet aanraken. Er zijn echter nog meer dingen waar je een tripje naar de benzineboer uitstelt.

De juiste rijstand kiezen

Het is verleidelijk als je een wagen met verschillende standen hebt om hem continu in de sportstand te zetten. Echter is dat laatste niet gunstig voor het brandstofverbruik van je wagen. Het is daarom veel beter om in de economische stand te rijden. Het is ook handig om het start-stopsysteem ingeschakeld te houden. We weten dat dit soms vervelend is, maar het scheelt wel weer een ritje naar het benzinestation en dus ook jouw portemonnee. Oh voor we het vergeten, het continu aanlaten van de airco zorgt ook voor een hoger brandstofverbruik.

Cruise-control en gas doseren

Als je lange stukken rijdt is het handig om gebruik te maken van de cruise-control. Met een constante snelheid rijden scheelt in brandstofverbruik en is ook nog eens goed voor je motor. We raden je ook aan om op maximaal 2500 toeren door te schakelen naar de volgende versnelling. Ook dit zorgt weer voor een lager brandstofverbruik. Mocht je al een wat oudere auto rijden is het misschien wel een optie om voor een nieuwere wagen te kijken. Oudere auto’s verbruiken namelijk meer brandstof. Check vooral even onze occasionpagina, want misschien staat er wel een pareltje voor jou tussen.

Brandstof besparen door de juiste bandenspanning

Een goede bandenspanning is zeer belangrijk en kan een hoop schelen, want banden vertegenwoordigen namelijk twintig procent van het brandstofverbruik van een voertuig. De juiste bandenspanning vind je in het onderhoudsboekje, aan de binnenkant van de deur of achter de tankdop.

Brandstof Besparen

Ontdoe je bolide van toeters en bellen

Fietsendragers, dakkoffers en andere accessoires zorgen voor extra luchtweerstand. Verwijder deze dus ook als je ze niet nodig hebt. Bijkomend voordeel: het oogt ook mooier. Mocht je een cabrio rijden hou de komende maanden je dak dan maar dicht, want ook dit zorgt voor een vele malen hoger brandstofverbruik. Voor de meest hardtop-auto’s is het van belang om ramen goed te sluiten.

Parkeer achteruit in

Nee, de R op de versnellingspook staat niet voor race, maar voor ‘reverse.’ De reden dat achteruit inparkeren zorgt voor een lager brandstofverbruik, omdat voorruit het parkeervak uitrijden goedkoper is. Een koude motor verbruikt al meer, dus voorruit deze verlaten is goed voor de portemonnee.

Tank bij het juiste tankstation

Mocht dat reservebrandstoflampje nu toch aan gaan kijk dan vooral even naar de goedkopere tankstations. Deze vindt je meestal aan de rand van de stad en op industrieterreinen. De ANWB-onderweg app is ook een handige tool om goedkopere tankstations te vinden in jouw regio.

Brandstof Besparen